EN

April 2024

Vujinović & Partners

Pravo i Umetnost – Pet Uticajnih Knjiga Novijeg Datuma

Knjige koje se bave pravom u određenoj oblasti daju širu sliku konkretnih pitanja zbog čega su zanimljive koliko i korisne. Izdvojili smo pet relevatnih knjiga koje su doživele svetsku popularnost baveći se istorijskim i kulturnim kontekstom različitih segmenata umetničke industrije, sa složenim pogledom na zakonse okvire.

 

Ove knjige, međutim, izuzetno su korisne za privatne i nacionalne galerije i muzeje,institucije kulture, aukcionare, kolekcionare, art dilere, filmske umetnike i producente, muzičare, pisce, dizajnere, umetničke startape, NFT umetnike i različite preduzetnike u svetu umetnosti. Dela ukazuju na to kako se lakše kretati krog regulatorni lavirint, sa posebnim akcentom na pravo intelektualne svojine, autorska prava, i ugovore. Kuriozitet je u tome što su autori gotovo svih knjiga pravnici koji pišu razumljivim jezikom, a neki od njih su i istoričari umetnici i IT eksperti.

 

Knjige koje preporučujemo nisu dostupne na srpskom jeziku zbog čega zadržavamo originalne naslove, na engleskom. U izbor spadaju: Possession: The curious history of private collectors from antiquity to the present ( Erin L. Thompson), Art and business: Transactions in art & cultural property (Kevin P. Ray), Arts law conversations: A surprisingly readable guide for arts Entrepreneurs (Elizabeth T Russell), The art collecting legal handbook (Bruno W. Boesch i Massimo Sterpi), i Art Law: The Guide for Collectors, Investors, Dealers & Artists (Judith Bressler, Ralph E. Lerner).

 

POSSESSION: THE CURIOUS HISTORY OF PRIVATE COLLECTORS FROM ANTIQUITY TO THE PRESENT

 

Ova izuzetno popularna knjiga autorke Erin L. Thompson, nudi zanimljivo istraživanje sveta privatnih kolekcionara umetnosti kroz istoriju. Thompson, koja je pravni ekspert za umetnički kriminal i profesorka, unosi svoje stručno znanje u ovu intrigantnu priču, istražujući motivacije, opsesije i kontroverze koje prate privatno kolekcionarstvo umetničkih dela. 

 

Kroz temeljno istraživanje i uzbudljivo pripovedanje, Thompson osvetljava evoluciju i uticaj privatnog kolekcionarstva umetničkih dela od antičkih vremena do danas. “Possesion” pruža čitaocima fascinantan uvid u svet sticanja umetničkih dela i pojedinaca koji su ga oblikovali.

 

ART AND BUSINESS: TRANSACTIONS IN ART & CULTURAL PROPERTY

 

Delo autora Kevin Ray-a pruža sveobuhvatno istraživanje odnosa između umetnosti i poslovanja, fokusirajući se na transakcije unutar tržišta umetnosti i domena kulturne imovine. Ray, priznat kao stručnjak u oblasti umetnosti i poslovanja, detaljno istražuje kupovinu, prodaju, sakupljanje i ulaganje u umetnost, istražujući pravne, finansijske i etičke aspekte koji su uključeni. 

 

U spektru tema adresiraju se uloge galerija, trgovaca i aukcijskih kuća, metode procene vrednosti, upravljanje kolekcijama umetničkih dela i tržišne trendove. Sa svojim autoritativnim uvidima i praktičnim savetima, knjiga služi kao neophodan resurs za profesionalce i zaljubljenike koji se kreću kroz složenosti tržišta umetnosti i transakcija kulturne imovine.

 

ARTS LAW CONVERSATIONS: A SURPRISINGLY READABLE GUIDE FOR ARTS ENTREPRENEURS

 

Knjiga koju potpisuje Elizabet T. Rasel, predstavlja korisno istraživanje pravnih razmatranja prilagođenih posebno osobama koje posluju u industriji umetnosti. Fokusirajući se na preduzetnike u umetnosti, Rasel pruža pristupačno vođstvo u razumevanju pravnih pitanja relevantnih za njihove aktivnosti. Pokrivajući teme poput autorskih prava, ugovora, intelektualne svojine i poslovnih struktura, knjiga ima za cilj da umetnicima pruži osnovno pravno znanje na razumljiv način. Bez obzira da li ste vizuelni umetnik, izvođač, pisac ili kreativni preduzetnik, ovaj korisni vodič opremiće vas alatima za zaštitu vašeg rada i uspešno snalaženje u pravnim složenostima sa sigurnošću.

 

THE ART COLLECTING LEGAL HANDBOOK

 

Bruno W. Boescha i Massima Sterpi sačinili su neophodan alat za kolekcionare umetnosti, pružajući temeljne savete o pravnim nijansama stvaranja i održavanja kolekcija umetničkih dela. Vodič obuhvata različite pravne aspekte relevantne za kolekcionarstvo, uključujući istraživanje porekla, verifikaciju autentičnosti, autorska prava, regulacije uvoza/izvoza, osiguranje i oporezivanje. Sa praktičnim uvidima i studijama slučaja, autori pružaju dragocene informacije kako bi pomogli kolekcionarima da izbegnu potencijalne pravne zamke i zaštite svoje investicije. Bez obzira da li ste početnik ili iskusan kolekcionar, ovaj vodič opremiće vas znanjem potrebnim za donošenje informisanih odluka i osiguranje usklađenosti sa pravnim zahtevima u svetu umetnosti.

 

ART LAW: THE GUIDE FOR COLLECTORS, INVESTORS, DEALERS, AND ARTISTS

 

Pred vama je autoritativni resurs napisan od strane eksperata u oblasti, pružajući sveobuhvatni uvid u pravne aspekte sveta umetnosti. Obrađuje pravne razmatranja relevantna za različite učesnike, uključujući kolekcionare, investitore, trgovce i umetnike. Judith Bressler i Ralph E. Lerner su istaknuti pravni stručnjaci u oblasti umetnosti, poznati po svom znanju iz oblasti intelektualne svojine, transakcija u umetnosti, kao i zabavnog prava. Knjiga pokriva širok spektar tema poput autorskih prava, ugovora, porekla, regulativa uvoza/izvoza i oporezivanja, nudeći praktične smernice kroz studije slučaja iz stvarnog života. Bez obzira da li ste iskusni kolekcionar ili mladi umetnik, ovaj vodič oprema vas osnovnim znanjem kako biste se uspešno kretali kroz pravne složenosti i donosili informisane odluke u vašim umetničkim poduhvatima.