EN

February 2024

Vujinović & Partners

Održano Predavanje o Pravima i Obavezama Fotografa Prema Subjektima i Objektima Koje Fotografiše

⁣Nikolina Vujinović, Nadležni Partner u našoj advokatskoj kancelariji, održala je edukativno predavanje pod nazivom ‘’Prava i obaveze fotografa prema subjektima i objektima koje fotografiše’’, na poziv Fabrike fotografa, platforme koja je fokusrana na edukaciju u oblasti fotografije.

 

Ovo je bila jedinstvena prilika da se, sa pravne strane, pruže odgovori na pitanja pred kojima su mnogi od onih koji ‘’stoje’’ iza objektiva. A sa premisom da kada ovladamo jasnim zakonskim okvirom o tome šta je dozvoljeno fotografisati i na koji način – možemo izbeći sve potencijalne probleme i nedoumice i prepustiti se ovoj umetnosti.

 

Neke od ključnih stavki o kojima je Vujinović govorila ticale su se sledećih pitanja:

 

  • ⁣U kojim okolnostima smem da fotografišem nekoga na ulici, a u kojima ne? ⁣
  • Kakva saglasnost mi je potrebna ako fotografišem decu? ⁣
  • Ko i u kojim situacijama sme da mi traži da obrišem fotografije koje napravim?  ⁣
  • Pod kojim uslovima i gde smem, a gde ne smem da objavim fotografije na kojima se nalaze ljudi? ⁣

 

Predavanje, koje je bilo održano putem popularne platforme Zoom, izazvalo je veliko interesovanje, a prisutni su dobili saznanja na osnovu kojih će moći da budu sasvim sigurni u to šta je ‘’po Zakonu’’, kada je fotografija u pitanju.

 

Kuriozitet je da se i sama Nikolina Vujinović bavi umetnošću fotografije, pa u tom smislu nije govorila samo iz ugla pravnika, već i iz sopstvenog iskustva.

 

Inače, Fabrika Fotografa je škola fotografije koja ima moderan pristup u učenju, gde polaznici mogu da nauče kako da koriste svoje fotoaparate u ručnom režimu u različitim oblastima potografije – od studijske i modne, do sportske i korporativne.

 

Kancelarija Vujinović & Partners specijalizovana je za audiovizuelnu, kreativnu, umetničku i medijsku industriju. S obzirom na to da aktivno savetujemo filmske i medijske producente, emitere i druge distributere medijskih sadržaja, možete nas kontaktirati na office@vujinovicpartners.rs.