EN

Digitalno Tržište EU: Evropska Komisija Sakuplja Informacije o Nivoima Konkurencije

Evropska komisija (EK) objavila je dva poziva koja se odnose na deljenje iskustava i povratnih informacija u vezi sa nivoom konkurencije u okviru virtuelnih svetova i generativne veštačke inteligencije (AI).

 

Virtuelni svetovi odnose se na simulirano okruženje na internetu, koje korisnici mogu naseliti svojim avatarima (primer je Metaverzum). Generativna veštačka inteligencija je vrsta veštačke inteligencije koja se koristi za kreiranje sadržaja (primer je ChatGPT).

 

Kako je navedeno, Evropska komisija je već stupila u kontakt sa nekoliko značajnih digitalnih aktera, a prikupljaju se i informacije od što većeg broja drugih, sa ciljem da se stvori jasna slika o tome kako zakon o konkurenciji garantuje da ovi novi tržišni sektori (virtualni svetovi i generativna veštačka inteligencija) ostanu konkuretni.

 

Osobe koje su zainteresovane i žele da doprinesu ovom tematskom području mogu podneti svoje odgovore na pozive do 11. marta. Sledeći korak, planiran za drugi kvartal 2024. godine, trebalo bi da obuhvati radionice na istu temu – što bi doprinelo prikupljanju i poređenju različitih perspektiva.

 

U ovom kontekstu, Evropska komisija već pažljivo proučava neke od najvećih ugovora na digitalnom tržištu koji su već zaključeni i počeli sa uticajem na dinamiku tržišta. Stoga je fokus na tome da li bi investicija Microsofta u OpenAI trebalo da bude pregledana u skladu sa regulativama Evropske unije.

 

Više informacija možete saznati čitajući zvanično saopštenje za medije, a interesantno je napomenuti da je Evropska komisija takođe otvorila posebnu stranicu posvećenu “Digitalnoj budućnosti Evrope”, sa temama između tehnologije i zakona o konkurenciji.