EN

Apel Medijima da Registruju Podatke u Skladu sa Zakonom

Podaci iz Registra medija, koji se nalazi na sajtu Agencije za privredne registre (APR) pokazuju da, u Srbiji, od ukupno registrovanih 2.588 medija – manje od petine nema upisane sve podatke koji su propisani Zakonom o javnom informisanju i medijima. Neažuriranje podataka u skladu sa propisanim rokom, može dovesti do toga da mediji budu izbrisati iz Registra.

 

Registar medija je počeo sa radom 2015. kao centralizovana, elektronska baza podataka o medijima, u skladu sa odredbom člana 141. Zakona o javnom informisanju i medijima. U ovom trenutku, prema podacima APR-a, oko petine medija nema registrovane sve podatke propisane novim Zakonom. Naime, lista koja je dostupna na stranici APR-a prikazuje 482 medija koji nemaju registrovane sve podatke, dok je uredno registrovano 2.588 medija.

 

Rokovi i procedure za izdavače

 

Prema pisanju APR-a ‘’svi izdavači medija, koji do sada nisu registrovali podatke o glavnom uredniku a trebalo je to da učine i po odredbama starog zakona, dužni su da podnesu prijavu i registruju podatke o glavnom uredniku u narednih mesec ipo dana, odnosno do isteka roka propisanog novim zakonom. Ovu obavezu imaju i izdavači medija koji su promenili glavnog urednika, ali nisu registrovali ovu promenu u roku od 15 dana od nastale promene. Oni treba da podnesu registracionu prijavu sa odgovarajućom dokumentacijom, kako bi se u registru ažurirali podaci o glavnom uredniku, koji su obavezan predmet registracije.

 

Ako je izdavač medija društvo kapitala, onda izdavač ima zakonsku obavezu da registruje dokument propisan članom 47. stav 1. Zakona o javnom informisanju i medijima, koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od 5% udela u osnivačkom kapitalu izdavača, podatke o njihovim povezanim licima, u smislu zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od 5% udela u osnivačkom kapitalu.’’

 

APR POZIVA IZDAVAČE MEDIJA DA NAJKASNIJE DO 4. FEBRUARA 2024. GODINE ISPUNE SVOJU ZAKONSKU OBAVEZU I REGISTRUJU SVE POTREBNE PODATKE.

 

Ovde je dostupna lista svih medija koji nisu ispunili navedenu obavezu.