EN

Prenos podataka o ličnosti u SAD

Podsetimo se da je 16.jula 2020. godine presudom Suda Pravde EU stavljen van snage EU-US Privacy Shield, sporazum koji je predstavljao pravni okvir za prenos podataka o ličnosti iz Evropske Unije u Sjedinjene Američke Države. Navedena odluka je imala ogroman uticaj na evropske i domaće privredne subjekte, koji su poslovali sa SAD, a kojima je pravno gledano, od tog trenutka bilo onemogućeno da podatke prenose u SAD po najpovoljnijim uslovima, već su za prenos morale biti poštovane značajne restriktivne odredbe.

 

U tom smislu subjekti su imali opciju prenosa podataka na osnovu Standardnih ugovornih klauzula, što je različitim (ali sličnim) mehanizmima podrazumevalo i dalje obezbeđivanje od strane prenosioca da se podaci obrađuju u skladu sa zakonom, te ovlašćenje nadzornog tela da zabrani prenos ukoliko utvrdi da se klauzule i propisani standardi ne mogu poštovati. Druga opcija je bila prenos podataka u „posebnim situacijama“ što je značajno ograničavalo mogućnosti, ali svakako predstavljalo opciju (saglasnost lica, neophodan prenos radi izvršenja ugovora, prenos radi podnošenja, ostvarivanja i odbrane pravnog zahteva i još par specifičnih situacija koje su u praksi retke).

 

Od tog trenutka, pitanje adekvatnosti je postala najznačajnija tema u oblasti zaštite podataka o ličnosti u SAD.

 

Značajnih pomaka od navedene situacije nije bilo do 13. decembra 2022. godine, kada je Evropska Komisija pokrenula postupak usvajanja odluke kojom bi se utvrdio adekvatni nivo zaštite podataka o ličnosti u SAD, nakon što je predsednik Bajden doneo akt o poboljšanju zaštitnih mera u obaveštajnim aktivnostima, koji treba da implementira u zakonodavstvo SAD odredbe postignutog sporazuma između SAD i EU o pravnom okviru obrade podataka o ličnosti koji je postignut nakon godinu dana pregovora.

 

Donošenje konačnog akta kojim bi se utvrdilo postojanje adekvatnog nivoa zaštite podataka o ličnosti će zahtevati dodatnu reviziju predloga od strane Evropskog odbora za zaštitu podataka o ličnosti, kao i država članica EU, ali se očekuje da adekvatnost na strani SAD biti potvrđena.

 

U javnosti se špekuliše koliko će ova odluka trajati, tj. da li ćemo svedočiti ponovnom razdoru između EU i SAD u vezi sa prenosom podataka o ličnosti, uzimajući u obzir kompleksan spektar okolnosti koje su do sada uticale na predmetno pitanje.