EN

March 2024

Vujinović & Partners

Počeo sa Primenom Akt o Digitalnim Uslugama Evropske Unije: Od Bezbednosti za Korisnike do Pravednog Onlajn Okruženja

Akt o digitalnim uslugama je uveden radi regulacije internet platformi, obuhvatajući online platforme za trgovinu, društvene mreže, platforme za deljenje sadržaja, digitalne prodavnice, kao i usluge putovanja i smeštaja na mreži. 

 

DSA ima za cilj da suzbije nezakonite online aktivnosti, borbi protiv dezinformacija, i osigura korisničku sigurnost, osnovna prava, kao i fer i transparentno online okruženje. 

 

Od kraja avgusta 2023. godine, DSA se primenjuje na 19 velikih online platformi (VLOPs) i pretraživača (VLOSEs) prepoznatih u aprilu 2023. godine, uključujući industrijske gigante poput Alibabe, Amazona, Apple-a, Google-a, Linkedina, Facebook-a i drugih, svaka sa više od 45 miliona mesečnih korisnika u proseku.

 

Jačanje online sigurnosti, pravičnosti i otvorenosti je delom omogućeno Aktom o digitalnim uslugama. Njegove odredbe (koje su zvanično na snazi od 17. februara 2024. godine) ne samo da se bave ciljanim oglašavanjem i zaštitom podataka, već takođe dotiču važna pitanja vezana za intelektualnu svojinu i poslovne tajne u digitalnom dobu.

 

Jedan značajan aspekt Akta o digtalnim uslugama je njen uticaj na ciljano oglašavanje, posebno u vezi sa zaštitom podataka. On zabranjuje ciljano oglašavanje zasnovano na profilisanju usmereno na maloletnike i ograničava upotrebu ličnih podataka, poput verske pripadnosti ili seksualne orijentacije, u svrhu ciljanog oglašavanja. Osim toga, glavne platforme su obavezne da omoguće proverenim istraživačima pristup javno dostupnim podacima, sa uslovima za razmenu podataka koji su definisani od strane Evropske komisije.

 

DSA takođe adresira zaštitu intelektualne svojine i poslovne tajne, pojašnjavajući obaveze posredničkih pružalaca usluga i postavljajući pitanja u vezi sa zaštitom poslovne tajne. To može uključivati zahteve da se velikim web platformama omogući pristup privatnim podacima, što utiče na zaštitu poslovne tajne.

 

Proširujući odgovornosti online platformi, Akt o digitalnim uslugama ovlašćuje korisnike kroz različite mere:

 

  • Online platforme moraju primeniti mere za borbu protiv ilegalnog sadržaja, roba i usluga, uključujući alate za prijavljivanje korisnika i saradnju sa ‘poverenim obeleživačima’.
  • Zaštita maloletnika je obezbeđena zabranom ciljanja oglasa na osnovu profilisanja ili ličnih podataka.
  • Transparentnost u oglašavanju je obavezna, zahtevajući od platformi da obaveste korisnike o razlozima oglasa i identitetima oglašivača.
  • Strogo su zabranjeni oglasi koji ciljaju korisnike na osnovu osetljivih podataka, poput političkih ili verskih uverenja.
  • Korisnici koji su pogođeni odlukama o moderaciji sadržaja dobijaju jasna objašnjenja postavljena na Transparentnoj bazi podataka DSA .
  • Pristup mehanizmu za podnošenje pritužbi omogućava korisnicima da preispitaju odluke o moderaciji sadržaja radi odgovornosti.
  • Platforme moraju objavljivati godišnje izveštaje, koji sadrže detalje postupaka moderacije sadržaja.
  • Korisnicima se pružaju jasni uslovi i odredbe, uključujući parametre sistema preporuke sadržaja.
  • Platforme određuju kontakte za organe vlasti i korisnike, olakšavajući komunikaciju i usaglašenost.

 

Evropska komisija će sprovoditi Akt o digitalnim uslugama zajedno sa nacionalnim, nadležnim institucijama, koje nadgledaju usklađenost platformi uspostavljenih na njihovoj teritoriji.