EN

March 2024

Vujinović & Partners

EU: Osnivanje Kancelarije i Donošenje Zakona o Veštačkoj Inteligenciji

Nedavno osnovana kancelarija za veštačku inteligenciju biće fokusirana na primenu pouzdane veštačke inteligencije (AI), njenim daljim stvaranjem i podsticanjem. Na taj način služiće kao baza znanja za opšte namene AI, što će biti ključno za primenu upravo usvojenog Zakona o veštačkoj inteligenciji. 

 

Evropski parlament je danas usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji (AI Act), na osnovu uredbe dogovorenu u pregovorima sa državama članicama u decembru 2023. godine, u Strazburu. To je prvi sveobuhvatni pravni okvir o veštačkoj inteligenciji na globalnom nivou, čiji je cilj regulisanje sistema veštačke inteligencije prema pristupu zasnovanom na riziku.

 

Nakon usvajanja Zakona u maju, kancelarija će omogućiti njegovu punu primenu

 

Kancelarija za veštačku inteligenciju, u okviru Evropske komisije, posvećena je podsticanju razvoja i usvajanju verodostojne veštačke inteligencije uz smanjivanje povezanih rizika. Osnovana kao jezgro AI ekspertize, trebalo bi da postavi temelje za jedinstveni evropski ekosistem upravljanja veštačkom inteligencijom, kroz implementaciju revolucionarnog Zakona o veštačkoj inteligenciji, pionirskog pravnog okvira bitnog, pored ostalog, i za bezbednosne okvire svih 27 država članica EU. 

 

Kroz ovlašćenja koja će imati nad Zakonom o veštačkoj inteligenciji, Kancelarija za AI trebalo bi i da podržava upravljačka tela u državama članicama i bude biti nadzorni organ koji će se u velikoj meri baviti i istraživanjem o prekršenim pravilima.

 

Sarađujući sa državama članicama i različitim stručnim zajednicama, uključujući naučni, industrijski i sektor civilnog društva, Kancelarija bi trebalo da integriše sveobuhvatne uvide u mogućnosti veštačke inteligencije, primenu i trendove koji se pojavljuju širom Evrope.

 

Pored ostalog, u januaru 2024. Komisija je pokrenula ‘inovacijski paket’ za veštačku inteligenciju kako bi pomogla startapima i malim i srednjim preduzećima u razvoju da se usaglase sa pouzdanom AI. Ovaj paket uključuje inicijativu „GenAI4EU“ i kancelariju za AI, sa ciljem podsticanja novih aplikacija u 14 industrijskih sektora i javnom domenu, kao što su robotika, zdravstvo, proizvodnja i mnogi drugi.

 

Na međunarodnom nivou, kancelarija će nastojati da pospeši i razvoj međunarodnih sporazuma, blisko sarađujući sa institucijama i stručnjacima kako bi se osigurala efikasna implementacija Zakona. 

 

Jedan od najzanimljivijih zakona u Evropi u poslednje vreme će verovatno stupiti na snagu ovog maja, nakon konačnog usvajanja.

 

Za sva pitanja u vezi sa Zakonom o veštačkoj inteligenciji i pravnim pitanjima koja se odnose na lokalni nivo proizvoda i uticaja veštačke inteligencije, možete nas kontaktirati na office@vujinovicpartners.rs.