EN

February 2024

Vujinović & Partners

Počelo Izdavanje Jedinstvene Dozvole za Privremeni Boravak i Rad Stranaca

Od ovog meseca na snazi je izdavanje jedinstvene dozvole strancima koji žele da rade i borave u Srbiji po novom postupku, pri čemu stranci podnose samo jedan zahtev za obe svrhe – rad i boravak. Oni kojima je potrebna viza za ulazak u Srbiju i koji planiraju da ostanu i rade, moraju da podnesu zahtev za vizu za duži boravak (Viza D).

 

Izmene Zakona o zapošljavanju stranaca trebalo bi da pojednostave i ubrzaju procese u vezi sa radom i boravkom stranih radnika u Srbiji. A do izmene je došlo usled značajnog porasta stranih radnika u Srbiji: sa 35.180 radnih dozvola strancima izdatih 2022. godine, na više od 51.000 u 2023. godini.

 

Sticanje jedinstvene dozvole za privremeni boravak i rad stranaca ili vize za duži boravak

 

Nakon popunjavanja elektronskog zahteva i dostavljanja potrebnih pratećih dokumenata, ubrzana je objedinjena procedura koja omogućava da se jedinstvena dozvola dobije za 15 dana. Umesto jedne godine dozvoljenog boravka, izdavaće se jedinstvena dozvola sa maksimalnim rokom važenja od tri godine. Mogućnost promene posla dok je na snazi jedinstvena dozvola je još jedna prednost koju imaju strani državljani.

 

Stranci kojima je potrebna viza da bi ušli u Srbiju i koji planiraju da ostanu i rade u njoj, moraju da podnesu zahtev za vizu za duži boravak, poznatu kao Viza D. Slično kao kod jedinstvene dozvole, viza D omogućava stranim državljanima da borave i rade u Srbiji od 1. februara 2024. godine, ali kraće od 90–180 dana. Strani državljani koji žele da ostanu i rade u Srbiji nakon isteka vize D mogu da podnesu zahtev za jednokratnu dozvolu ili dozvolu za privremeni boravak.

 

Za pravnu pomoć pri dobijanju jedinstvene dozvole ili vize, ili ako želite da se informišete  u vezi sa dozvolama za privremeni boravak, pravom na rad bez jedinstvene dozvole i stalnim boravkom, obratite nam se na office@vujinovicpartners.rs.