EN

February 2024

Vujinović & Partners

Nikolina Vujinović Učestvovala na Sednicama Radne Grupe SCAPR-a u Madridu

Prošle nedelje u Madridu su održane radne grupe SCAPR-a u kojima je učestvovala Nikolina Vujinović, Nadležni Partner Vujinović & Partners, kao predstavnica GOS-a (Glumačke Organizacija Srbije). Održano je 11 direktnih sastanaka različitih grupacija između mnogobrojnih učesnika koji su, tokom jedne radne nedelje radili na unapređenju i razvoju prava izvođača u Evropi i šire. Glavni grad Španije bio je središte okupljanja za 24 zemlje.

 

SCAPR (Societies’ Council for the Collective Management of Performers’ Rights) je međunarodna platforma za razvoj praktične saradnje između organizacija za kolektivno ostvarivanje prava izvođača čiji su članovi 58 organizacija (CMO – Collective Management Organisations) iz 42 zemlje sa primarnim ciljem da se poboljšaju prava izvođača, efikasnost i međusobna saradnja organizacija iz različitih zemalja.

 

I ove godine grupacija za pravna pitanja se bavila uticajem veštačke inteligencije na lična i interpretatorska prava izvođača.

 

Veštačku inteligenciju kao sredstvo koje ima primarni cilj da unapredi tehnologiju i kvalitet života i rada, neophodno je staviti u jasne zakonske okvire i pravila kako ne bi postala sredstvo neosnovanog iskorišćavanja prava autora i izvođača.

 

Uz mnoga otvorena pitanja, u Madridu se govorilo o mogućnosti licenciranja autorskih i srodnih prava, naplati naknade za korišćenje dela od strane AI, identifikovanju korišćenja dela umetnika, fer korišćenju, pitanjima doprinosa izvođača i autora iz različitih jurisdikcija, TDM exception, pitanjima zaštite drugih ličnih prava izvođača (deep fake, zaštita podataka o ličnosti i dr)…

 

Članice SCAPR-a su zajedno sa drugim organizacijama iz oblasti kulture i umetnosti pozvale na što donošenje AI Act – EU akta kojim se regulišu pitanja veštačke inteligencije, čiji je pre-finalni tekst došao u javnost 24. januara, 2. februara su ga odobrile države članice i očekuje se njegovo skoro usvajanje u EU.

 

Advokatska kancelarija Vujinović & Partners specijalizovano se bavi pravima autora i izvođača i zaštitom njihovih podataka, sa akcentom na filmsku i pozorišnu umetnost. Takođe, sve uticajniji kontekst veštačke intelegencije i njen uticaj na oblast kreativne industrije je nešto ka čemu usmeravamo portoflio pravnih usluga.

 

Naslovna fotografija prikazuje trodimenzionalnu skulpturu Roja Lihtenštajna, izloženu u Nacionalnom muzeju i umetničkom centru kraljice Sofije u Madridu.