EN

January 2024

Vujinović & Partners

Zašto Prava Intelektualne Svojine Postaju Sve Važnija za Evropske Startape?

U startap ekosistemima, jedna od najvažnijih tema je kako nadmašiti rivale u konkurenciji za VC finansiranje. Prema nedavnoj studiji, prava intelektualne svojine zaslužuju posebnu pažnju, ako startup nastoji da ubrza svoj uspeh.

 

Naime, startupi koji podnose prijave za registrovana prava intelektualne svojine, kao što su patenti, žigovi i dizajni, imaju veće šanse da dobiju sredstva od VC fondova i obezbede povoljne izlazne rezultate za svoje investitore, prema zajedničkoj studiji koju je sproveo Evropski zavod za patente i Zavod za intelektualnu svojinu Evropske unije.

 

Studija, publikovana u oktobru prošle godine, prikazuje nekoliko tipova startapa i nudi informacije u vezi sa trendovima njihovih prijava za patente i/ili žigove. Činjenica je da je u nekim slučajevima broj novih prihava u ogromnom porastu (u poređenju sa prethodnim godinama). 

 

Trenutno i dalje dominira biotehnološka sfera, a očekuje se dominacija AI sfere (posebno kada je reč o patentnim prijavama):

 

Biotehnološki startapi:

  • patentne prijave – 48% startapa
  • prijave za žigove – 47% startapa

 

Startapi iz oblasti zdravstva, proizvodnje i nauke i inženjeringa:

  • patentne prijave – preko 20% startapa
  • prijave za žigove – preko 35% startapa

 

AI startapi:

  • patentne prijave – 12% startapa

 

Jedan od zaključaka studije je da su startapi koji su podneli prijave i za žigove i za patente imali najveći uticaj, sa povećanjem šanse od 10,2 i 3,5 u početnim i ranim fazama.

 

Ako ste startap koji funkciniše u Srbiji i zanima vas kako da u domaćem ekosistemu zaštitite i registrujete prava intelektualne svojine, i time uvećate svoje šanse za finansiranje, možete nam se obratiti na office@vujinovicpartners.rs.